Livets träd eller på latin: Thuja, är en klassisk barrträdsart som finns i många trädgårdar och parker. Livets träd lämpar sig mycket bra för att skapa höga, smala häckar, till exempel som gränsstaket eller som grönt blickfång i en park eller på en företagspark. Thuja-häcken är mycket populär på grund av dess vänliga utseende och mjuka struktur.

Vad du behöver veta om Thuja-häcken

Skulle du vilja ha en fin häck i trädgården för att kunna sitta i trädgården utom synen av nyfikna ögon? Men hallå, fingrarna är inte riktigt gröna och man börjar få lite panik när man tänker på beskärningen och löven man måste kratta upp varje höst?

Det behöver du inte oroa dig för om du väljer livets träd. För det första är en Thuja-häck vintergrön, så inga fallande löv som fladdrar genom trädgården. En ytterligare fördel är att du även har avskildhet under årets kallare månader.

Livets träd växer inte lika snabbt och barrträden behöver bara beskäras en eller två gånger om året, speciellt i topparna. Det enda du måste komma ihåg är att du inte beskär ner till kal ved. Då sprider sig inte Thujahäcken längre. 

Livets träd: lätt och tålig barrträd 

Livets träd är mycket starkt, resistent mot luftföroreningar och sjukdomar. Det är ett tåligt barrträd. Inte konstigt alltså att många som är ute efter en häck köper en Thuja. Thujahäcken ställer inte så många krav på sin placering.

Barrträden kan planteras i både sol och skugga. De är bara känsliga för långvarig torka, så de gillar lite extra vatten under de perioderna. En cyklist som råkar hamna i häcken är inga problem, eftersom Thuja-häcken kan ta stryk.