I många stadsträdgårdar är skugga en faktor som måste beaktas. De omgivande husen och de ofta stora träden tar bort mycket ljus. Få växter kan växa under träd. Det är torrt och mörkt och dessutom lider undervegetationen av droppvatten, vilket endast hårdbladiga växter som murgröna tål.

Rosor i stadsträdgården
Rosor kan bara växa där om du väljer en så ljus plats som möjligt. Om det är nära en mur eller ett staket, byt ut jorden och gör den näringsrik med kompost och torkad kogödsel. Ge extra vatten, eftersom det alltid är torrt vid en vägg.

Lilja rosor
Några exempel på rosor som klarar av lite ljus och till och med blommar på norra sidan är:
Gult: “Golden Showers”, guldgul, kontinuerligt blommande, doftande “Maigold”, bronsgul, återkommande blommande, doftande.
Rosa: ‘New Dawn’, mjukrosa, genomblommande, doftande ‘Park Direktor Riggers’, karminröd, återkommande ‘Pink Cloud’, cyklamenrosa, genomblommande, doftande ‘Zéphirine Drouhin’, varmrosa, genomblommande, doftande, få ax.
Syren: ‘Veilchenblau’, magenta, en gång blommande, doftande, få taggar.
Vit: ‘Climbing Schneewittchen’, vit, genomblommande, doftande.