Rosen är fortfarande populär och är den mest handlade blomman i världen. Enbart i Europa säljs 9 miljarder rosor årligen och mer än 1 000 olika sorters rosor erbjuds till försäljning. På nederländska auktioner säljs nästan 900 olika sorters rosor.

Rosens färger och former
De vanligaste rosorna som säljs är röda och vita, men blomman finns också i gult, rosa, lila, orange och grönt, två- eller flerfärgat.
Beroende på sort har de en lätt eller stark doft och varierar i form. De är stora till små, med lång eller kort stjälk, med gräsigt eller kvartat hjärta.

Rosens symbolik
Rosen har många symboliska betydelser. Rött står för kärlek och respekt. Vit står för äkta kärlek, renhet och värdighet. Rosa står för lycka, tacksamhet och renhet. Orange står för önskan, uppskattning och sympati. Gult står för intim vänskap och förbindelse. De hjärtformade bladen står för kärlek och tillit och törnena visar att livet och kärleken inte alltid går över rosor.